Wednesday, January 12, 2011

KINCS

Kedves Tesók,

Szeretném veletek megosztani, hogy mit kaptam Istentől ezzel a szóval kapcsolatban, hogy KINCS. Mostanában gyakran előfordul, hogy a Szent Lélek összefüggővé tesz bennem Igeverseket Bibliából. Sok Ige van az Újszövetségben is, amik ehhez a szóhoz, és az ehhez hasonló kifejezésekhez kapcsolódik.

Az egyik ilyen Ige, amiről szeretnék beszélni a Máté evangéliumában van, ami a mulandó és az örökkévaló kincsről szól, és annak értékéről:

"Ne gyűjtsetek magatoknak
kincseket a földön, hol a rozsda és a moly megemészti, és a hol a tolvajok kiássák és ellopják;
Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják.
Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is." (Máté 6, 19-21)

Ez a néhány Igevers magáért beszél:
19. vers: Jézus attól óv, hogy olyan kincseket, értékeket gyűjtsünk, amiktől megfoszthatóak vagyunk, amiktől, ha megfosztanak megkeseredik az életünk. Ezek azok a kincsek, amiket az emberek itt a földön gyűjtenek.
Miért óv minket ettől? Azért, mert nem csak a kincsek mulandóak, amiket a földön gyűjtünk, hanem maga a föld is mulandó, ami azt jelenti, hogy a mulandó kincsekkel együtt, amiket a mulandó földön gyűjtöttünk, mi is elmúlhatunk. A mulandó kincsek és a mulandó föld nem jönnek velünk az örökkévalóságba, hiszen ha magunkkal vinnénk, akkor nem írná azt az Ige, hogy a rozsda és a moly megemészti, és a tolvaj elviszik. Ha viszont ezekhez a mulandó dolgokhoz ragaszkodunk, akkor azok sok keserűséggel, fájdalommal és veszteséggel fognak járni, és nem csak a mi életünkre, hanem a környezetünkben lévők életére is hatással lesz.
20. vers:
A 20. versben pedig egy bátorítást kapunk Jézustól, hogy ezek helyett gyűjthetünk kincseket a mennyben, mert ezekkel a kincsekkel, amiket a mennyben gyűjtünk pont az ellenkezője fog történni, mint azokkal a kincsekkel, amiket a földön gyűjtöttünk. Hadd elemezzem ki ezt is, hogy mit jelent kincseket a gyűjteni a mennyben, amit a folytatásban majd elmagyarázok, hogy miért elemeztem ki ezeket.
A mennyben gyűjtött kincsek: Jézus bátorít minket, hogy olyan kincseket gyűjtsünk, amiket senki nem vehet el tőlünk, senki nem foszthat meg minket tőlük. Mivel senki nem foszthat minket ezektől a kincsektől, ezért nem fog miattuk megkeseredni sem az életünk.
Miért bátorít minket arra, hogy a mennyben gyűjtsünk kincseket? Azért, mert nem csak a kincsek örökkévalóak, amiket a mennyben gyűjtünk, hanem a menny is örökkévaló, ahová ezeket a kincseket gyűjtjük, ami azt jelenti, hogy az örökkévaló kincsekkel együtt, amiket az örökkévaló mennybe gyűjtöttünk, mi is örökkévalóak leszünk. Az örökkévaló kincsek, amiket az örökkévaló mennybe gyűjtöttek, velünk jöhetnek az örökkévalóságba is, hiszen örökkévalóak a kincsek is. Ha az örökkévaló kincsekhez ragaszkodunk, szintén hatással lesz a környezetünkben lévők életére, de ezek a kincsek nem keserítik meg az életünket.
21. vers: Ez a vers arról szól, hogy ahová gyűjtöm a kincsemet, ott lesz a lelkem is. Gyűjthetem az örök veszteségre, az örök hiányérzetre és az örök keserűségre, és ez hatással lehet a környezetemre; vagy gyűjthetem őket örök megőrzésre, örök megelégedettségre és az örök boldogságra, ami szintén hatással lehet majd a környezetem életére.

"Az odafelvalókkal törődjetek, nem a földiekkel." (Kolossé 3, 2)

Ebben az Igeversben is láthatjuk, ami kapcsolódik az előzőhöz, hogy Isten mire biztat minket Pálon keresztül.

Hadd említsek meg még két Igeverset, ami konkrétan nekünk hívőknek szól a kincsgyűjtéssel kapcsolatban, amire számunkra Jézus volt a legjobb példa. Ebben megláthatjuk, hogy számunkra mit jelent örökkévaló kincseket gyűjteni a mennyben, amit Jézus ránk hagyott, hogy hozzá hasonlóan tegyük azt, amit Ő is tett ezekkel a kincsekkel:

"Ismét hasonlatos a mennyeknek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, a melyet megtalálván az ember, elrejté azt; és a felett való örömében elmegy és eladván mindenét a mije van, megveszi azt a szántóföldet." (Máté 13, 44)

Ahhoz, hogy megértsük ez az Igevers mit jelent, elemezzük ki ezt is, hogy ki kicsoda ebben a versben:

A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincsekhez. Ezek a kincsek mi vagyunk amit megtalált az ember, azaz Jézus Krisztus. Mit tett a kinccsel? Elrejtette, azaz félretette magának, aki félretette az örökkévaló Krisztus, tehát, amit félretett az is örökkévaló lesz. Ez az ember, Jézus Krisztus, mindenét, azaz az utolsó csepp vérét adta el azért, hogy megvehesse ezt a szántó földet, tehát a szántóföld, az abban elrejtett kinccsel együtt, Jézus Krisztus örökkévaló jelenlétébe, birtokába kerül.

Ha valaki, akkor Jézus volt az első, aki példát hagyott számunkra, hogy mit jelent kincseket gyűjteni a mennybe. Mivel Isten arra alkotott minket, hogy az Ő Fia képéhez hasonlókká legyünk, ránk bízta, hogy mi is, akik már az örök szántóföldben elrejtett kincsek vagyunk, minden emberre úgy tekintsünk, mint akiket Jézus örökké való kincsekként szeretne az Ő szántóföldjében elrejteni, és megmenteni a rozsdától, a molytól és a tolvajoktól. Jézus erre hívott minket, hogy ezeket a kincseket kihúzzuk a veszendőség állapotából, hogy Jézus örökkévaló mennyei kincseket alkothasson belőlük.

Még valami, hogy Jézus hogyan nyilatkozott ezekről a kincsekről, akikért az életét, és az utolsó csepp vérét is odaadta. Ha Jézus így nyilatkozott róluk, mi sem nyilatkozhatunk róluk másképp, mert Jézus szavai tökéletesek, hibátlanok és megkérdőjelezhetetlenek. Jézus kijelentése az örökkévaló kincsekről, akiket a vérén vásárolt meg:

"Ne féljetek azért; ti sok verebecskénél drágábbak vagytok." (Máté 10, 31)

Ezzel az Igeverssel zártam azt, amit Isten mutatott nekem arról, hogy mit jelent mennyei kincseket gyűjteni.

Szeretettel, Orsi









No comments:

Post a Comment