Friday, January 15, 2010

Tévelygés

Sziasztok!

Isten újabb Igék összefüggesztésével ajándékozott meg. 1-2 napja elkezdtem tanulmányozni a Jakab levelét. A gondolat, amit Isten elkezdett formálni bennem az 1. rész 16. versből indul ki.

Jakab 1, 16: Ne tévelyegjetek szeretett atyámfiai.
Mit ne tegyünk? Ne tévelyegjünk? De mit jelent nem tévelyegni? Isten erre a kérdésre add választ a következő néhány Igeversben, amik ugyan nem egymás után következnek, de nyugodtan közéjük lehetne tenni az összekapcsoló vagy az egymásból következő jelzést. Mielőtt rátérnék az Igékre, ugyancsak a Bibliában találtam egy történetet, ami elénk tárja a "tévelygés" szó jelentését. A Hóseás könyvében is találunk erre magyarázatot. Röviden, hogy miről is szól a Hóseás könyve. Arról, hogy miután kettészakadt az ország a Déli Judeára és az Északi Izráelre. Izráel királya bálványokat állított az országban és Istennel akarta egyenrangúvá tenni. Nos, hogy értsétek tévelyegni annyit jelent, mint nem dönteni vagy megpróbálni két utat egyszerre járni.
Akkor innentől pedig folytassuk azokat az Igékkel, amiken keresztül Isten tisztázni akarja, hogy miért nem jó, ha az emberek tévelyegnek vagyis nem döntenek mellette.

1 Kir. 18,21
És odamenvén Illés az egész sokasághoz, monda: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az Úr az Isten, kövessétek őt; ha pedig Baál, kövessétek azt.

Illés felhívja a figyelmet, hogy mit kell tenniük? Dönteni. Hány választási lehetőségük van? KETTŐ és nem több.
Luk. 16,13
Egy szolga sem szolgálhat két úrnak: mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.

Ugyanerre hívja fel Jézus is a figyelmet. Mit kell tennie az embernek? Döntenie. Hány választási lehetősége van? Az embernek van lehetősége szabadon dönteni.
Luk. 11,23
A ki velem nincs, ellenem van; és a ki velem nem takar, tékozol.

Jézus mit mond azokról, akik nincsenek vele? Azt, hogy azok ellene vannak. Kik vannak ellene? Nem csak azok, akik ellene döntöttek, hanem azok is, akik nem döntöttek egyik lehetőség mellett se, aki azt hiszi, hogy van lehetősége nem dönteni az téved, mert aki nem dönt az nem csak, hogy Jézus mellett nem dönt, hanem saját maga ellen is. Hogy ez mit jelent, az a következő két versben kiderül.
Jel. 3,15
Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév.

Mivel Isten ennek az egész világnak a teremtője, ezért ismeri az embert minden egyes apró és láthatatlannak tűnő dolgát is. Előtte, ha akarsz, ha nem egyszer meg kell állnod. Arról, hogy hogyan fogsz megállni előtte azt itt a földi életedben kell eldöntened. Nem bújhatsz ki a felelőség alól, mert az ítélet hamarosan eléri ezt a földet, amikor már nem lesz lehetőséged dönteni. Vagy tegyük fel holnap meghalsz, megint csak nem lesz lehetőséged dönteni. Itt a földön dönthetsz, hogy meghajtod magad Isten rád vonatkozó terve előtt és elfogadod az Ő megoldását az életedre vagy rá fogsz kényszerülni, hogy meghajtsd magad azt viszont örökké bánni fogod, hogy nem döntöttél hamarabb.
Jel. 3,16
Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból.

Senkinek nem kívánom, hogy valaha is meg kelljen tapasztalnia, mit jelent az, hogy Isten valakit kiköp a szájából. Senkinek nem kívánom azt, hogy megtapasztalja Isten undorát a bűn miatt.
Isten nem neked készítette a pokolt. A mennyben viszont neked is készített helyet. Érdemes mellette dönteni, mert a legdrágább kincsét is kész volt feláldozni és meg is tette. Ha megtapasztalod az Ő érintését, akkor soha többé nem leszel ugyanaz. Bűn egy kegyetlen gyilkos, amiről az ember elhiszi, hogy jó, de végül megkeseríti az életét. Addig, amíg, elhiszed, hogy bűnt tehetsz, mert szabad akaratod van tévedsz. Addig, amig bűnt teszel nem vagy szabad. Az igazi szabadság, Krisztusban van, ami a Bűntől való szabadságot jelenti. Onnantól kezdve, hogy elfogadtad Jézus érted elvégzett váltságmunkáját, nem fogsz akarni többet bűnt tenni, mert Krisztus maga az élet értéke.

No comments:

Post a Comment