Sunday, April 3, 2011

A KEGYELEM EVANGÉLIUMA 2.

Sziasztok!


Bár csak egy verssel haladtam tovább a Római levélben, mégis már annyi megosztani valóm van veletek, hogy le kell írnom ahhoz, hogy győzzétek olvasni is. Tehát a folytatás a Rómaiakhoz írt levél 1. fejezetének 5. verséhez kapcsolódik:


A ki által vettük a kegyelmet és az apostolságot a hitben való engedelmességnek okáért, minden pogányok között, az ő nevéért;


A kegyelmet számunkra, az Atya adta Jézus Krisztus kezébe, aki elhozta és nekünk adta, hogy szabadon elfogadhassuk. Az evangéliumokban olvashatjuk, hogy Jézust az Atya küldte. Jézusban küldte el nekünk a kegyelem ajándékát, amit Ő személyesen nem adhatott át nekünk, mert a bűn vastag fala elválasztott minket tőle. Jézus Krisztus a kezében hozta el számunkra a kegyelmet.


Mint, ahogy Krisztus szenvedése is bár a kereszten teljesedett ki, már előtte is vért izzadt a Gecsemáné-kertben, vagy vérzett miután megverték stb. Minden egyes vércsepp az Isten kegyelmi ajándékát hordozta számunkra. Ahogyan a szenvedése a kereszten lett teljessé akkor, amikor a kegyelem ajándékát hordozó kezeket átütötték a szegek, amikor a kegyelem ajándékát hordozó kezeket átlyukasztották a szegek, Krisztus meghalt, de a kárpit kettéhasadt, a bűn vastag fala leomlott. Olyan, mintha a bűn téglái zúzták volna halálra azt, aki a kegyelmet hozta el számunkra.

A kegyelem vércseppjei Krisztus átlyukasztott kezén keresztül jutottak el hozzánk, és ezzel megmentett minket attól, hogy a bűn vastag falának a téglái minket zúzzanak halálra.


Viszont mindez nem ért volna semmit, ha Jézus Krisztus a halálban marad, a bűn romjai alatt. De Ő feltámadt, mert a bűn romjai nem uralkodhattak rajta, képtelenek voltak rajta maradni.


Jézus, feltámadása által egy új falat kezdett el építeni, erről beszél Péter apostol az Ő levelében:


Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, a melyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus által. (Péter apostol 1. levele 2. fejezet, 5. vers)


Péter itt azt mondja, épüljünk fel. Ahhoz, hogy valami felépüljön, kell valaki, aki épít. Jézus ezt teszi. Elkezd építeni egy falat, de nem egy válaszfalat Isten és ember között, hanem az Ő templomának falát, amelyben Ő maga lakozik majd. Az élő kövek, melyekből a templom épül mi vagyunk.


Ez a templom jelenleg is épül. Mi lehetünk azok, akik a templom épüléséhez újabb élő köveket gyűjthetünk, akiket Jézus beépít az Ő templomába.


Mindezt a folyamatot hit által fogadhatod el, ha még nem tetted meg. Hit által lehet a tiéd is a kegyelem ingyen ajándéka, amit Isten elküldött számodra, Jézus Krisztus által. Jézus el is hozta számodra is ezt az ajándékot, és te bátran és bizalommal elfogadhatod. Onnantól kezdve, hogy Isten kegyelmi ajándékát elfogadtad, nincs többé válasz fal közted és Isten között, hanem a kegyelem szabad útja, amin keresztül közvetlenül kapcsolatba kerületsz Istennel.

Jézus Krisztus, minden egyes érted kiontott vércseppje a kegyelem ajándéka számodra is. A kegyelem ajándéka számodra, hogy nem a te véred ontatott ki. A kegyelem ajándéka számodra is abban lett teljessé, hogy Jézus nem maradt a halálban, a bűn hatalma Jézust nem tudta legyőzni. Ő volt az, aki feltámadása által végleg legyőzte a bűn hatalmát. Te is hiheted bátran, hogy a feltámadt Jézus Krisztus a rajtad uralkodó bűn hatalmát is legyőzte, és megmentett téged attól, hogy a bűn hatalma téged zúzzon halálra. Neked semmit nem kell tenned, mint elfogadnod, hogy Isten kegyelmi ajándéka, személyre szabottan a tiéd is lehet.


Nézzük még meg, hogy mit erről Pál az Efézusiakhoz írt levél 3. fejezet, 8. versében:


Nékem, minden szentek között a legeslegkisebbnek adatott ez a kegyelem, hogy a pogányoknak hirdessem a Krisztus végére mehetetlen gazdagságát; ...


A kegyelem nemcsak Pálnak, hanem mindenkinek adatott. Ahogyan Pál apostol, mi is arra kaptuk, hogy hirdessük a pogányoknak, azaz a világnak, a "Krisztus végére mehetetlen gazdagságát." Ez az a gazdagság, ami betölti majd azt a "lelki házat", melynek mi lehetünk az élő kövei. Annak a lelki háznak, amiről Péter írt. Attól lelki a ház, hogy maga az Isten Szent Lelke, azaz jelenléte fog benne lakozni.


Isten békessége veletek, Orsi

No comments:

Post a Comment