Friday, April 24, 2009

Cigányok

Anyukámékat ma hallottam a cigányokról beszélgetni, amit nekem fájt hallgatni. Volt, amiben egyet értettem velük, de Isten nagyon sok dolgot helyezett a szívemre, amit úgy gondoltam megosztok veletek.

Mostanában egyre többet hallunk olyat, hogy cigányokat vernek agyon, ölnek meg, bátalmaznak stb. Anyukámék is úgy állnak hozzá, hogy megérdemlik a cigányok. Anyukám egyre többször hoz haza olyan híreket, hogy nagyon fiatal, serdülőkorban lévő lányok, már gyereket várnak.

Viszont azon gondolkodtam, hogy ha mi keresztények is elítéljük ezért őket és lenézzük őket, akkor mennyivel vagyunk különbek azoktól, akik fizikailag is bántalmazzák őket. Hálás vagyok Istennek azért, hogy nem adott jogot arra, hogy másokat elítéljek. Ő sem akarja őket elítélni. Ha tőlünk keresztényektől sem hallanak a kegyelemől, amiből nekik ugyanúgy szabad részesülniük, akkor kitől halljanak róla. Ha mi keresztények nem mondjuk el nekik, hogy van más lehetőség és van egy új lehetőség, ha mi sem a kegyelmet hírdetjük nekik, hanem megvetjük őket a bűneik miatt, akkor milyen alapon várjuk el tőlük, hogy megváltozzanak.

Azzal egyet értek, hogy a cigányok sokat bűnöznek, lopnak stb. és sokat ártottak nekünk, de azzal meg mi ártunk nekik, ha megfosztjuk őket attól, amire Isten nekik is jogot adott és megfosztjuk őket attól a lehetőségtől, hogy megismerjék a kegyelmet. A legjobban azzal ártunk nekik, mint ők nekünk, hogy még el is ítéljük őket ezért.

Azzal, hogy elítéljük a cigányokat olyanokká válunk, mint Mózes aki azt mondta a népnek, hogy Isten haragszik rá és ezért nem mehetett be az ígéret földre. Van egy másik story, amikor Jézus együtt eszik a bűnösökkel és a farizeusok lenézik és megvetik ezért.

Isten külön rám bízta, hogy a cigányokért jobban kell imádkozni, mint eddig,mert nagy terve van velük Istennek.

Nincs rosszabb annál, mint amikor valakit a bűneiért olyan valakik ítélnek el, akik legalább annyira bűnösek. Örülök, hogy én nem rendelkezem ezzel a joggal. A cigányokat miért ítélik el?, mert bűnöznek. Jézus egyetlen embert sem ítélt el azért,mert bűnös, hanem Ő maga hordozta az ítéletet. Vagy az elítélés szó helyett inkább használom a kirekesztés, a lenézés szót. Nem csak azokat értékelik alá, akik fogyatékosok, betegek, nincstelenek, hanem azokat is, akik bűnöznek. Pedig Jézus nem értékelt alá senkit. Összefogással többre mennénk. Ahelyett, hogy itt vitatkozunk sokan, hogy kinek van igaza, mikor az Ige egyértelműen leírja mi a feladatunk és egyértelműen leírja azt is, hogy kizárólag kinek lehet igaza.
Néhány igehelyet szeretnék veletek megosztani, amik csak töredékei annak, ahányszór szóvan arról, hogy ne legyünk személyválogatóak. Ezeket az Igéket egy tesóval, az Ostermann Janival kerestük meg: 2 Timóteus 2, 1-4; Filippi 2, 2; 1 Korintus 13, 4-5- Galata 2, 20; 4 Mózes 20, 12 stb...

Kegyelem, irgalom és békesség nektek bőségesen, Orsi

2 comments:

  1. óó na ilyen hülye szöveget sem olvastam még életemben sose. azért véded a cigányokat mert nem te laksz azokba a borsodi és szabolcsi falukban ahol rettegnek az emberek. nem téged raboltak ki és ölték meg brutálisan valamelyik családtagodat, nem téged erőszakolnak meg úgy ahogy számos magyar diáklányt. ha szereted a cigányokat nem szereted Magyarországot mert ezt a csodálatos országot ezek a férgek teszik tönkre.
    egy keresztény ember

    ReplyDelete
  2. Szia!
    Nyugodtan felvállalhatod a nevedet, nem fogok megsértődni. Megnyugtatlak, Szabolcsban lakok. Volt már dolgom cigányokkal nem egyszer. Ha kereszténynek vallod magad, akkor tudod mit mond Jézus a szeretetről, csak, hogy emlékeztesselek: "Új parancsolatot adok nektek, hogy egymást szeresséte; amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretitek." János 13, 34-35. Meg tudod mit mondott még, amikor a farizeusok megdorgálták, hogy prostituáltakkal, részegesekkel evett együtt? "Nem az egészségeseknek van szüksége orvosra, hanem a betegeknek. Én azért jöttem, hogy megkeressem és megtartsam, amit elveszett." Tudom, hogy mennyi bűnt elkövetnek manapság a cigányok és felét sem bánják, de ez nem jelenti azt, hogy utálnom kell őket. Sőt minél bűnösebbek, annál nagyobb szükségük van arra, hogy találkozzanak a kegyelem Istenével. Nem egy cigányt ismerek, akik találkoztak ezzel a kegyelemmel és az életük 180 fokosan megfordult. Mellesleg még valamit Isten nem tesz különbséget cigány és magyar között, akkor nekem milyen alapon lenne jogom őket megkülönböztetni. Milyen alapon ítélkezek azok fölött az emberek fölött, akik fölött Isten nem ítélkezik. Erre csak azt tudom mondani, ha keresztény vagy, akkor és Jézus tanítványának vallod magad, akkor milyen alapon ítéled el azt a másik embert, csak azért, mert bűösebbnek látszik, mint te. Kicsit nézzél magadba, hogy mennyivel kisebb bűn az, hogy gyűlölettel tönkre tudsz tenni valakit egy életre, mint az, hogy elvágod a nyakát? Kedves barátom, ha keresztény vagy akkor tégy meg egyet Jézusért; menj oda hozzá és engedd meg neki, hogy megvizsgálja a szívedet. Előttem nem kell felvállalnod, hogy ki vagy de Isten tudja.
    Isten áldjon!

    ReplyDelete