Friday, September 12, 2014

Pál I. levele a Korinthusbeliekhez- Jegyzet 1.

PÁL I. LEVELE A KORINTHUSBELIEKHEZ
NÉMETH JANI ELŐADÁSÁBAN
JEGYZET 1.

Sziasztok!

Egy hosszabb kihagyás után most újra tt vagyok. Amint láthatjátok, min kezdő blogolónak sok befejezetlen sorozatom van. Viszont erre mostantól jobban odafigyelek majd. Az következő időszakban a jegyzeteimet szeretném megosztani veletek, Pál 1. Kointhusi levelének kapcsán.


BEVEZETÉS

Pál, kb. 51-ben ment Kortinthusba, ahol egy zsidó házaspárral dolgozott együtt, sátorkészítőként.
Korinthus abban az időben, a világ egyik legromlottabb városa volt. Isten, viszont lenéz erre a romlott városra, és akar egy gyülekezetet.
A korunk is egy „Korinthus”, én vagyok a „Pál” abban a városban, ahova Isten helyezett azért, hogy vigyem az evangéliumot. Nem menekülhetek el helyekről. Isten szereti azokat az embereket akiket én sokszor farizeus módjára megítélek. Sátán hazugsága az, hogy az illető soha nem fog megtérni. Viszont nekem nem kell mást tennem, csak csatlakoznom imában Istenhez. A Márk 12, 30-31-ben a két legfontosabb parancsolatot tárja elém, a szeretet parancsát.
Pál, 56-ban írta az első levelet, ami egy válasz levél volt a korinthusiaknak.

1. FEJEZET

1. vers:
Pált Jézus Krisztus küldte, Isten akaratából. Az ApCsel 18, 12-17 beszél Sosthenesről. Régebben ő volt a fő szervezője a Pál elleni hadjáratnak, mos ott van Pállal.
A Szent Lélek munkája egy ember életében nem mindig azt jelenti, hogy tele van szeretettel. Hasonló volt Sosthenes esete Páléhoz, hogy a Szent Lélek hangját megpróbálta elnyomni.
Nem szabad elfordulnom attól az embertől, aki keményen ellenáll, de a Szent Lélek folyamatosan szól neki, és lehet, hogy nagyon közel van a megéréshez.
A 2Péter 1, 10 alapján kell, hogy legyen egy elhívásom, mert a bizonytalanság félelembe, depresszióba vezet. Istennek külön terve van az életemre, melyben lépésről lépésre szeretne vezetni. Az elhívás nem csak egy szolgálat lehet.
2. vers:
Bele lehet esni abba a hibába, hogy lenézek más gyülekezeteket, és ezzel Krisztus menyasszonyát bántom.
Isten félretett magának, hogy az Ő terveit valósítsa meg rajtam keresztül, ezt jelenti megszenteltnek lenni.
3-7. vers:
Krisztus igazságát örököltem. A kegyelmi ajándékok nem azért adatnak, mert valamit jól csináltam, hanem bátran kérhetem őket hittel.
8-9. vers:
Az intés előtt Pál sok időt fordít a bátorításra azért, mert az intés célja, hogy helyreálljon az ember. Időt fordíthatok a bátorításra, mielőtt megfeddek valakit. Fontos az is, hogy előbb megvizsgáljam magam.
10-13. vers:
Pártoskodás indult el a gyülekezetben, ebből meg kell térni. Ha áldást akarok az életemre, be kell hajtanom a nyakam egy vezető alá.
A lényeges dolgokban egység, a lényegtelenebbekben szabadság, de mindenekben szeretet.” Szakadást okozhatok azzal, amikor a véleményemet megpróbálom ráhúzni másokra.
13-17. vers:

Egy másik szakadást okozó probléma, a bemerítkezés kérdése. Van értelme a bemerítkezésnek, de nem lényeg. Jézus mondta ezt, Ő maga is megtette; és ez egy jó bizonyság. Minél közelebb kerülök az Úrhoz, annál kevésbé foglalkoztat, hogy a másik hogy bukott el. 

No comments:

Post a Comment